logo fokkelien

 AstroCursus

Artikelen

Hoe meer ik bezig ben met AstroCursus, hoe duidelijker bepaalde dingen me worden, maar ook hoe meer vragen er bij me opkomen. In deze rubriek vind je links naar artikelen van mijzelf, maar ook van enkele andere astrologen. Ze vormen een aanvulling op het cursusmateriaal.
Wat mijn artikelen betreft, er zijn behoorlijk uitgewerkte verhalen bij, maar vaak ook gaan ze over observaties, vragen die bij me opkomen, onderwerpen die nog maar gedeeltelijk zijn uitgewerkt.
Artikelen van andere astrologen gaan over onderwerpen die ik belangrijk en interessant vind, en dus graag verder wil delen.

Astrologie & astronomie

Astrologie & wetenschap c.q. onderzoek

 • Twee zusters, een analyse. Deze analyse is in het najaar van 2017 gemaakt en daarna becommentarieerd door de opdrachtgever. Dat commentaar is meegenomen in dit artikel, evenals de letterlijke omschrijving van de opdracht.
 • Astrotweelingen als basis voor kwalitatief onderzoek is het verslag van mijn lezing voor de NVWOA op 3 december 2016 in Utrecht. Ook punten uit de discussie zijn meegenomen in het verhaal. Je kunt het direct hier op de site lezen en desgewenst de bronnen natrekken. Het is ook te downloaden in pdf-formaat, zie de kolom naast het artikel, laatste item.
 • Een toekomst voor astrologie als wetenschap? Dit artikel is een bewerking van de gelijknamige lezing die ik heb gehouden voor de Geert Grote Universiteit in Kampen op 19 november 2016. Je kunt het direct op de site lezen en desgewenst de bronnen natrekken. Verder is het verhaal in pdf-vorm te downloaden, zie de kolom naast het artikel, laatste item.
 • Onderzoeksvragen (1, 2005). Waarom werkt astrologie? Ik heb er geen idee van. Enerzijds wordt er een hoop onzin beweerd, anderzijds doen astrologen vaak ook opmerkelijk juiste uitspraken. Dat er ‘iets’ in astrologie zit, daarvan ben ik na ruim vijftig jaar praktiseren wel overtuigd. Maar hoe vang je dat ‘iets’?
  Een vervolg op dit artikel is inmiddels geschreven, maar moet nog geschikt worden gemaakt voor presentatie op de site.
 • Tweelingen (1979-2018). Ik ben al vele jaren bezig met onderzoek naar tweelingen, zowel naar ‘echte’ tweelingen als naar mensen die op dezelfde datum en zo mogelijk op ongeveer hetzelfde uur zijn geboren, oftewel ‘astrotweelingen’. Inmiddels heb ik twee artikelen gepubliceerd, zie de eerste twee items op deze lijst. Daarmee is de kous echter nog lang niet af! Hier volgen alvast verwijzingen naar gevallen die in de basiscursus worden genoemd en/of behandeld:
  Astro Extra:
  vier items, gecombineerd met oproep
  Basiscursus:
  voorbeeld 1.1: De zwijgende tweeling
  voorbeeld 1.3: De verschillende tweelingbroers
  les 5.2: Analyse van twee sterk op elkaar lijkende horoscopen
  Opdrachten:
  les 3, opdracht 1 en les 4, opdracht 1: De Friese tweeling
  les 5 opdracht 2: Twee gevallen om over na te denken
 • Astrologie en dieren (2016). Ik houd veel van (bijna alle) dieren en dacht al jaren dat mijn honden heel duidelijk karakters vertoonden die beantwoorden aan hun dierenriemteken. In 2016 kreeg ik de beschikking over de geboortegegevens (incl. exact tijdstip!) van een nest hondjes, en dat inspireerde me tot vijf artikelen op Astro Extra. De link hier begint met het laatste artikel: (4) een gedetailleerde beschrijving van en beschouwing over de vijf hondjes en hun horoscopen. Daarna volgen de vier eerdere artikelen: (0) een introductie op het geheel, (1) portretten van de drie honden die mijn leven hebben gedeeld, (2) overwegingen n.a.v. de vraag sterren of ras? en (3) de horoscopen van de drie honden.
  Vooral het werken aan artikel 4 over de vijf hondjes bleek zeer nuttig voor mijn tweelingenonderzoek.

Astrologische tijdperken

 • Oscar Hofman, Precessie en het Aquariustijdperk: Veel astrologen zien in onze tijd kenmerken van het teken Waterman. We zitten, zo denken velen van hen, op het einde van het Vissentijdperk, maar nog even geduld, en we komen terecht in The age of Aquarius, waar ruim denken in de plaats komt van het benauwende religieuze denken. Volgens Alan Leo leven we er al in sinds 1928, volgens anderen zit het er aan te komen, volgens weer anderen duurt het nog wel een eeuw of drie voor het zo ver is. Waar komen die enorme verschillen in tijd vandaan? Waar komt het hele idee van de tijdperken vandaan? Dit artikel van Oscar Hofman zet de lezer aan het denken.

Duiden

 • Horoscoopduiding in fasen: de 10 ‘planeten’ in tekens & huizen (2015). (Bewerking en uitbreiding van Planeten in tekens & huizen (2006).)
  Het duiden van een horoscoop is gecompliceerd, alleen al doordat er zeer veel factoren meespelen. Daarom is het belangrijk de duiding in fasen aan te pakken. In dit artikel laat ik zien hoe alleen al de verdeling van planeten over tekens en huizen een bruikbaar beeld van de geborene geeft, dat er bijvoorbeeld thema’s naar voren komen die je in een latere fase kunt uitdiepen.

Geschiedenis van de astrologie

Huizensystemen

 • Béatrice Boucher, Geschiedenis van de onderschepte tekens.
  Dit artikel is het eerste deel uit een lessenpakket van deze Arnhemse astrologe. Ze schrijft hierin over een fenomeen dat in de Basiscursus niet aan de orde komt, nl. de onderschepte tekens. Dat is voor haar de aanleiding om de vele verschillende huizensystemen die er bestaan eens uitvoerig onder de loep te nemen. Een mooi, duidelijk verhaal over een belangrijk onderwerp.
 • Jan Kampherbeek, Huizenproject.
  Kampherbeek is programmeur en astroloog. Hij is bezig met een inventarisatie van alle huizensystemen, een enorm project! Op zijn website RadixPro kun je dit werk volgen. Hij geeft ook nog allerlei formules voor het berekenen van ascendant, MC, schuine hoek van de ecliptica, etc., etc. Natuurlijk, je kunt je horoscoop ook gewoon uitdraaien via een of ander astrologieprogramma. Maar ik in ieder geval vind het erg leuk om dit soort berekeningen uit te proberen op mijn eigen horoscoop. Daar komt bij dat mijn tweelingenproject me geeft geleerd hoe belangrijk het is om een zeer hoge graad van precisie te hanteren. Daar helpen dit soort formules zeker bij.

Fokkelien von Meyenfeldt ©  1995-2018

Links

Op deze site

Organisaties

 • ASAS: de Astrologische Associatie, vakvereniging voor astrologen
 • Astron: Astrologische Vereniging Oost-Nederland
 • NVWOA: Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie

Software

Hier alleen links naar minder bekende Nederlandse sofware:

Boeken en uitgevers

Online diensten

 • Astrodienst: alle mogelijke ondersteuning voor astrologen, biedt tevens interessante informatie voor mensen zonder astrologische kennis


Home | NAAR BOVEN | sitemapLaatste versie: zondag 04 februari 2018