logo fokkelien

 AstroCursus

Astrotweelingen als basis

voor kwalitatief onderzoek

Deel I: Het begin

Lezing voor de NVWOA te Utrecht, 3 december 2016

Dit is het verhaal over ‘hoe het begon’, een bewerking van het eerste deel van bovenvermelde lezing. Ook punten uit de discussie zijn meegenomen. Het onderwerp ‘Astrotweelingen’ fascineert me vanaf mijn 18e, en mijn eerste ideeën erover noteerde ik in het voorjaar van 1966.

Mijn jeugddoelen:

  • Zijn anderen, geboren op 11.07.1947 om 09:45 uur in NL, ook in een crisis geraakt op 12.11.1965? Dat was ruim 4 maanden na het behalen van mijn eindexamen.
  • Als ik deze vraag met “ja” zou kunnen beantwoorden, dacht ik bewezen te hebben: astrologie is waar. Ik zag het als mijn missie dat voor elkaar te krijgen.
    Ik was zeer strijdvaardig in die dagen. Als dochter van een gereformeerde dominee voelde ik me geroepen de astrologie te verdedigen tegen aanvallen van kerkelijke zijde. Toen mijn vader merkte dat ik serieus was, heeft hij me getest. Van het resultaat was hij onder de indruk, en hij liet me verder mijn gang gaan. Hoewel ik als 18-jarige al lang niet meer geloofde, heb ik om hem niet af te vallen jarenlang de astrologie verdedigd en met wisselend succes geprobeerd aan te tonen dat geloof en astrologie elkaar niet bijten.

Materiaal vinden:

Met jeugdig optimisme dacht ik ook dat het heel makkelijk zou zijn om vele astrotweelingen te vinden via het Diaconessenhuis te Leiden. Mijn vader vertelde vaak hoe hij op een enorme zaal vol baby's mij er meteen uit haalde, want ik had zijn kop. Ik ging er dan ook van uit dat ik overspoeld zou worden met astrotweelingen.
Het was een tegenvaller toen men mij bij het Diaconessenhuis niets wilde vertellen: de gegevens waren vertrouwelijk.

Onderzoek tot 1982:

Jaren gingen voorbij waarin ik werkte en studeerde, maar ook regelmatig lezingen gaf over astrologie. Altijd vroeg ik aan het eind om mensen die op 11.07.1947 geboren waren. Ik had een oproep gemaakt met mijn adres erop (ik had geen telefoon), en die deelde ik dan uit. Ook aan het eind van een artikel plaatste ik steevast een oproep.
Toen ik rond de 25 was, liet ik de eis van hetzelfde geboortetijdstip vallen: ‘echte’ tweelingen worden ook lang niet altijd vlak na elkaar geboren.

In die jaren, tot mijn 32e, trof ik voorbereidingen op mijn onderzoek. Ooit, dacht ik nog steeds vol jeugdig optimisme, zouden de astrotweelingen bij me binnenstromen, en dan had ik al vragenlijsten en horoscopen kant en klaar liggen.

Voor de curiositeit volgen hier wat foto's van mijn inspanningen.

intekende horoscopen Een paar van de 24 berekende en ingetekende horoscopen.

knippen en plakken En dit is hoe ik begon: planeten op een losse horoscoopcirkel intekenen, cirkels op formulieren plakken, steeds ca. een kwart slag gedraaid, vervolgens de modellen (foto)kopiëren. Bij verschillende ascendanten kon ik het best passende model kiezen, zodat de lijn voor de horizon min of meer horizontaal getrokken kon worden. Laatste stap: lijnen trekken voor de overige huizen. Ik heb de formulieren nooit hoeven gebruiken.

ordner Tot slot nog een plaatje van een paar pagina's uit de vragenlijst: kantje 1 van de brief die ik wilde meesturen met de lijst, en een pagina met de onderwerpen die aan de orde zouden komen. Het geheel besloeg 12 pagina's. En dan vroeg ik nog apart om een CV.

En toen op een goede dag in 1979 vond ik haar, mijn astrotweeling. En een paar weken later zag ik haar voor het eerst en voor het laatst in mijn leven. Het verhaal plus een uitgebreide analyse van de kleine verschillen tussen onze horoscopen staat elders op AstroCursus.

Andere astrotweelingen:

In 1982 begon ik met het verzamelen van andere astrotweelingen, omdat ik nog steeds het idee had dat het onderwerp belangrijk is voor een beter inzicht in de mogelijkheden van de astrologie. Mijn eerste tweetal was:

Diana Rigg en Natalie WoodDiana Rigg (links) en Natalie Wood, beide actrice, en beide geboren op 20 juli 1938.
Diana Rigg werd bekend door haar rol als Emma Peel in De Wrekers, en speelde sinds 2013 in The Game of Thrones. Geboorteplaats en -tijd: Doncaster (EN) om 02:00 AM, RR (Rodden Rating): A.
Natalie Wood werd bekend door haar rol als Maria in Westside Story. Ze is vermoord of verongelukt op 29.11.1981. Geboorteplaats en -tijd: S. Francisco (Cal, USA), 11:16 AM. RR: AA

Op een gegeven moment kwam ik erachter dat beroemde astrotweelingen verzamelen niet zinvol is zonder een referentiehoroscoop, zie link onder deel III in de kolom hiernaast.

Uit de discussie: het verschijnsel ‘natrood’

horoscoop FokkelienDoor het verhaal over mijn gevonden en verloren astrotweeling komt het gesprek op een kenmerk van mij waar ik een enorme hekel aan heb: als ik opgewonden of nerveus ben, of al na heel lichte fysieke inspanning, wordt mijn gezicht warm en vochtig en soms ook rood. Ik had dat al als klein kind. (Ik heb geen hoge bloeddruk en dat ook nooit gehad.) Dit kwaaltje noem ik hier verder natrood.
Zus Luyckx zegt al jaren dat dit komt door de Maan in Ram en het vierkant (orb 1°5') met de Zon in Kreeft. Ikzelf dacht altijd dat dit maar de helft van het verhaal is, ik heb nl. Mars in het MC en dat speelt ook een rol volgens mij.

horoscoop CO Mijn astrotweeling CO (ik duid haar verder aan met haar initialen) had er geen last van tijdens het feestje waar ik haar ontmoette. Ze was zeer nerveus en ongelukkig, en zoals elk feestje was ook dit druk en warm. Ik was natrood, zij niet.
CO heeft Mars in IX op bijna 10° afstand van het MC, en weliswaar heeft ze de Maan in Ram, maar hij maakt geen vierkant met haar Zon in Kreeft.

horoscoop Comparini Een via de Astro-databank gevonden astrotweeling, Anne-Marie Comparini, heeft het wel. A-MC is een Franse politica, om te zien een echt charmant Frans dametje, tenger en goed gekleed. Ze is wat je je voorstelt bij iemand met Venus in de asc. Bij zo iemand verwacht je geen opwinding, laat staan een glimmend gezicht.

Toen zag ik haar op YouTube vóór en tijdens een interview. Ervoor zag ze er ontspannen uit, maar tijdens het gesprek begon haar gezicht steeds vochtiger te worden. Hetzelfde zag ik gebeuren tijdens een vergadering waar ze geen speciale rol had en tijdens een toespraak.
Mars in huis XII is niet erg prominent, maar haar Maan in Ram staat wel vierkant Zon (orb 3°).

Het lijkt er op dat natrood inderdaad samenhangt met Zon in Kreeft en Maan in Ram - Zus heeft dus gelijk - maar dan moeten die twee wel een vierkant maken.

Conclusie deel I:

Dit soort observaties moet worden vastgelegd, concludeert de voorzitter over dit deel van de lezing.
“Dat heb ik wel gedaan, maar ik moet het beter gaan systematiseren”, aldus concludeer ik voor mezelf.

Toegift: Watertekens zachtaardig?

De horoscopen van de astrotwins van 11 juli 1947 brachten me op het spoor van twee bijna-astrotwins, een vrouw en een man.
De vrouw is Jerney Kaagman, geboren in Den Haag op 09.07.1947 om 12:00 uur (bron: Para-Astro, België). Van 1969-1990 was ze zangeres van Earth & Fire. Daarna was ze vakbondbestuurder, PR-manager bij Radio Noordzee en ten slotte directeur van de stichting Conamus en jurylid bij Idols. In 2012 maakte ze bekend dat ze aan de ziekte van Parkinson lijdt.
De horoscoop is typerend voor iemand die professioneel succesvol is. Neptunus cj asc is een aanwijzing voor muzikaliteit en dat dit met haar beroep te maken heeft, zie je aan Venus cj MC vanuit IX (orb 5°). De Zon in X op 10° van het MC in een hoofdteken wijst op leidinggevende functies.

Horoscoop Jerney Kaagman

Opmerking: De kans is groot dat de horoscoop op 12:00 uur is gezet omdat Para-Astro haar officiële geboortetijd niet kon achterhalen. Aan de andere kant: de tijd past wel bij haar. Ik ga proberen of ik achter het werkelijke tijdstip kan komen.

Een beruchte astrotweeling van Jerney Kaagman is O.J. Simpson, Kreeft. Hij was topsporter, acteur en moordenaar. Hij werd in 2008 tot 33 jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. RR: AA.

O.J. is een van de voorbeelden uit mijn verzameling van gewelddadige mannen met op het eerste gezicht zachtaardige horoscopen. Een artikel hierover is in voorbereiding.

Horoscoop O.J. Simpson

Tot slot nog een horoscoop van een gewelddadig man, een ‘softe’ Vissen ditmaal. Astrologen herkenden zijn horoscoop niet als die van een seriemoordenaar, zie mijn artikel over Astrologie als wetenschap op deze site.

Horoscoop seriemoordenaarJohn Wayne Gacy werd geboren op 17-03-1942 om 00:29 uur te Chicago (Ill., USA). RR: AA. Na ter dood veroordeeld te zijn, zat hij nog vele jaren gevangen, tot hij werd geëxecuteerd op 10 mei 1994 (injectie).
Gacy verkrachtte en vermoordde in een paar jaar tijd 33 jongens. Hij trad ook op als Pogo de clown voor kinderen in ziekenhuizen, maar dat stond totaal los van zijn moorden. Hij verleidde geen kinderen voor wie hij optrad als clown, en hij gebruikte zijn clownspak uitsluitend om als clown op te treden.

Zakelijk ging het hem goed: hij had een succesvol aannemersbedrijf.

Uitvoerige info over het geval vind je op de NL Wikipedia en op www.biography.com.

Home | NAAR BOVEN | sitemap

Laatste versie: dinsdag 21 maart 2023