logo fokkelien

 AstroCursus

Nieuws

Kwalitatief onderzoek voor astrologen
Op het ogenblik ben ik druk bezig met een handleiding ‘Kwalitatief onderzoek voor astrologen’. Op 12 mei geef ik er een lezing over bij de NVWOA, daarna publiceer ik het verhaal op deze website. Ik twijfel nog of ik het in cursusvorm giet of dat ik er inderdaad een handleiding van maak. Vermoedelijk komt de tekst in de rubriek Cursussen. Uiteraard komt er bericht en een link zodra ik de tekst publiceer. (31 maart 2018)

Project in Leuven
Nu ik met rasse schreden de eerbiedwaardige leeftijd van 70 nader, wordt het tijd om een aantal grote projecten te voltooien waaraan ik in de afgelopen jaar heb gewerkt als ik tijd had. Dat was niet erg vaak. Bovendien stond door de drukte mijn hoofd niet altijd naar schrijven en onderzoeken. Daarom heb ik per 1 september twee bestuursfuncties opgezegd met het bijbehorende vrijwilligerswerk.
Dit alles raakte in een stroomversnelling toen Zus Luyckx zei dat het genoeg was met al die liefdadigheid, dat ik er niet jonger op word en dat ik dus door moest zetten met mijn eigen plannen. Ze bood mij aan om een paar weken in Leuven te komen om, niet gestoord door huishoudelijke problematiek en hulpvragen van deze of gene, een flinke slag te maken met het belangrijkste project. Van dat aanbod maak ik komend najaar dankbaar gebruik.
Wat het “Project in Leuven” precies inhoudt, wil ik nog even onder de pet houden. Het is in ieder geval heel spannend én inspannend. (10 mei 2017)

Oudere berichten

Tweelingen en astrotweelingen in Den Bosch
De workshop “Tweelingen en astrotweelingen” voor het BAG (het Bosch’ Astrologisch Genootschap) op zaterdag 21 januari was een prettige en leerzame ervaring. Het publiek werkte enthousiast mee, en hoewel het technisch even leek mis te gaan omdat mijn laptop nog niet helemaal was hersteld van een crash, kwam het allemaal tijdig in orde.
Ik begon met het fenomeen astrotweelingen en liet enkele opmerkelijke gevallen zien. De verschillen lijken enorm, maar er zijn ook opvallende overeenkomsten. Juist door de bestudering van horoscopen die sterk op elkaar lijken, word je geconfron­teerd met het feit dat je zeer zorgvuldig moet zijn met je interpretatie; kleine verschillen leiden soms tot grote afwijkingen. Wat wil dit alles zeggen voor de astrologie? En als je zelf iets wilt doen met astrotweelingen, hoe pak je dat dan het handigst aan? Vervolgens kwamen ‘gewone’ tweelingen aan de orde. Na een inleiding bespraken we de voorbeelden gezamenlijk.
De resultaten worden verwerkt in een grote publicatie over (astro)tweelingen.

Astrotweelingen als basis voor kwalitatief onderzoek
In het verslag van mijn lezing voor de NVWOA op 3 december 2016 in Utrecht zijn ook punten uit de discussie meegenomen. Je kunt het direct hier op de site lezen en desgewenst de bronnen natrekken. Als artikel is het te downloaden via de site van de NVWOA. Het artikel op de NVWOA-site is iets formeler dan mijn versie op AstroCursus.

Een toekomst voor astrologie als wetenschap
Het artikel naar aanleiding van mijn lezing op 19 november in Kampen staat nu op de site. Je kunt het hier doorbladeren en lezen, of het geheel downloaden. Zie de rubriek Artikelen. Wil je meer weten over de organisator van de Kampense lezing, bekijk dan de website van de Geert Grote Universiteit.

Serie over Astrologie en dieren
Het verhaal over Raffie de Basenji is klaar. Er staan nu op Astro Extra vier artikelen over Astrologie en dieren (met name honden). De inleiding en de eerste drie artikelen zijn in de volgorde gezet waarin je ze het best kunt lezen. Het vierde verhaal is het meest concreet en is ook te volgen als je de eerste drie afleveringen niet hebt gelezen. Ik heb het daarom vooraan geplaatst. Als je het later nog eens wilt opzoeken, vind je het als eerste onder het label ‘Astrologie & dieren’.

Dag Astrologieblog
Op zaterdag 24 september 2016 was er een zeer geslaagde bijeenkomst in Amsterdam voor en door deelnemers aan de facebookgroep Astrologieblog van Liz Hathway, die de dag heeft bedacht en georganiseerd samen met Elodie Hunting. Sprekers (in volgorde van optreden) waren Wim Simmers over eclipsen, Bregje Tit over Pluto, ik over Astrotweelingen en Truus van Leeuwen over een werkwijze bij consulten die ze zelf heeft ontwikkeld.
Wim begon zijn verhaal met een zeer interessante uiteenzetting over de historische achtergronden van de maansknopen (India). Daarna kwam de invloed van eclipsen aan bod in een overtuigend verhaal, dat in ieder geval mij heeft geïspireerd om dit fenomeen nader te onderzoeken.
Bregje doet onderzoek naar Pluto. Ze hield een enthousiast verhaal over de invloed van deze planeet, dat naar meer smaakte.
Mijn verhaal over Astrotweelingen was persoonlijker dan ik gepland had, maar achteraf denk ik dat dat niet verkeerd was, en dat wat ik wilde zeggen juist daardoor goed overkwam.
Truus van Leeuwen heeft een heel eigen methode ontwikkeld voor consulten. Ze heeft een bordspel gemaakt waarop ze de horoscoop van haar cliënt opstelt, en er dan samen met deze op verschillende manieren naar kijkt. Op die manier ontstaat inzicht in de eigen situatie.

Nazorg middag Astrocafé Arnhem
Tijdens mijn lezing op 17 april bij Astrocafé Arnhem zijn vier stel tweelingen besproken.
Om de horoscoopfiguren zo duidelijk mogelijk te maken, had ik de geboortedata etc. weggeknipt, maar wil je die gegevens hebben, dan kun je hier de acht horoscopen in één pdf-bestand downloaden. Heb je ook belangstelling voor de behandelde astrotwins, mail mij dan via astrocursus.

Astrocursus, algemene info
Home | NAAR BOVEN | sitemapLaatste versie: zaterdag 31 maart 2018