logo fokkelien

 AstroCursus

Nieuws


Noordknoop
Op 4 maart 2023 heb ik een lezing gehouden bij de NVWOA over Ronden van de Noordknoop. Naar aanleiding van deze lezing heb ik mijn artikel van 10 februari 2022 plus de bijbehorende begrippenlijst kritisch doorgelezen en verduidelijkt, zie het artikel. Nu (20 maart 2023) is ook de presentatie beschikbaar. Artikel en presentatie sluiten aan op de de serie Trends in je leven op Astro Extra, zie hierna.

Astro Extra
Het werd hoog tijd om de stijl van het weblog Astro Extra aan te passen aan deze website. Directe aanleiding was het project Noordknoop en inmiddels is het werk is gedaan, zowel qua stijl als qua inhoud (20 maart 2023), zie inmiddels gebeurd, zie bv. de vijfdelige serie Trends in je leven.

Chinese astrologie
Al sinds ca. 2015 ben ik tussen de bedrijven door bezig met een cursus voor deze site. Toen de NVWOA vroeg of ik in februari 2021 weer iets via Zoom wilde doen, bedacht ik: ik heb er 40 jaar ervaring mee en inmiddels zoveel onderzocht en gelezen, dus laat ik het over Chinese astrologie gaan hebben. De presentatie is inmiddels achter de rug. Je vindt hem met wat extra toelichtingen via de pagina artikelen, of ga direct naar het artikel zelf.

Tweelingenonderzoek wordt Meerlingenonderzoek
In oktober 2020 heb ik besloten de term ‘tweelingen’ wanneer deze algemeen wordt gebruikt, te vervangen door ‘meerlingen’. Ik doe dus nu aan meerlingenonderzoek, maar een specifieke tweeling blijf ik uiteraard tweeling noemen. Ik ben van de term ‘tweelingen’ afgestapt, omdat die eigenlijk niet klopt. Ik heb gevallen van drie- en vierlingen die zonder meer bij mijn onderzoek horen. En wat meerlingen betreft de niet dezelfde ouders hebben, voor hen geldt de term tweeling al helemaal niet. Hen ga ik dus astromeerlingen noemen.

Wat doe je met de keizersnee?
Over bovenvermelde bijdrage aan het NVWOA-symposium van 12 oktober 2019 heb ik vorig jaar november al een klein artikeltje geschreven. Het was mijn bedoeling het op de website te plaatsen, maar toen ik het een week later overlas, vond ik dat niet wijs. Er is een groot artikel in de maak in het Nederlands en in het Engels, waaraan ik nog steeds werk. Daar wil ik liever niet op vooruit lopen (20 maart 2023).

Oudere berichten

Een fatale datum
Wat was er aan de hand op 20 februari 1524? Als je dat wil weten, lees dan het artikel, compleet met kaarten, foto's en natuurlijk horoscopen. Je kunt het verhaal Zondvloed of religie? direct op de site lezen, of het als pdf downloaden.

ZOOMsessie en artikel: Ptolemaios en Cardano
In het afgelopen half jaar heb ik, zoals waarschijnlijk veel meer sprekers, geen optredens verzorgd. Op 3 oktober was ik voor het eerst weer actief voor de NVWOA, en wel via Zoom, met een verhaal over een 16e-eeuws commentaar op de Tetrabiblos van Ptolemaios. Ik vond het een interessante ervaring en het was ook nog gezelig. Inmiddels heb ik een artikel geschreven over het onderwerp en staat het op de site, zie hier.

Meerlingen bij Achernar
Voor oud-studenten van Achernar gaf ik op 14 november een workshop over ‘Meerlingen’ via een speciale webapplicatie van Karen Hamaker. Het was toch weer heel anders dan zoomen voor de NVWOA: daar ken ik de mensen, hier niet. Bovendien ging het om drie sessies van zo'n 1,5 uur, wat best vermoeiend is zo in je eentje achter de PC. Maar het was ook een leuke ervaring en er was interessante discussie.

Horoscoop van de Antichrist
Op 11 mei 2019 gaf ik een lezing bij het BAG in Den Bosch, om precies te zijn Rosmalen. Als eerste plaatje na de pauze toonde ik de horoscoop van de Antichrist. Op dat moment viel mijn laptop uit, en hij weigerde verdere dienst. Ik heb het verhaal dus maar afgemaakt zonder PowerPoint en dat verliep gelukkig goed!

Kwalitatief onderzoek voor astrologen
Ik werk nog steeds aan een handleiding ‘Kwalitatief onderzoek voor astrologen’. Op 12 mei 2018 heb ik er een lezing over gegeven bij de NVWOA, maar ik ben er nog niet tevreden over. Ik heb nu veel meer materiaal, maar het zal nog wel even duren voor ik tijd heb dit echt goed te presenteren.(31 maart 2018, 4 november 2019, 10 oktober 2020, 20 maart 2023)

Persoonlijke website
Ter markering van het feit dat ik 70 ben geworden, heb ik een persoonlijke website gelanceerd over allerlei niet-astrologische onderwerpen die me bezighouden, zie Varia van Fokkelien.

Astrocursus, algemene info
Home | NAAR BOVEN | sitemapLaatste versie: maandag 20 maart 2023