logo fokkelien

 AstroCursus

Downloads

Vanaf deze pagina kun je allerlei informatie downloaden. De downloads zijn in rubrieken verdeeld. Voorlopig zijn dat er vier:

 1. Hulpmiddelen bij het maken van horoscopen.
 2. Lessen van de basiscursus in pdf-formaat.
 3. Bij de opdrachten: op dit moment een artikel dat nodig is voor opdracht 1.
 4. Fonts: gratis astrologisch font om de tekens te kunnen maken.

1  Hulpmiddelen

De formulieren & voorbeelden die je hier kunt downloaden, zijn een belangrijke hulp bij het interpreteren: ze geven je een overzicht over het geheel, en brengen structuur aan in de vele informatie die een horoscoopfiguur bevat. Het interpreteren is een ingewikkelde klus. Om in de juiste stemming te komen en gevoel te krijgen voor wat de horoscoop te zeggen heeft, is het verstandig de formulieren met de hand in te vullen. Daarom stel ik ze in pdf-formaat beschikbaar: zo kun je ze netjes uitprinten en invullen.

Formulier 1: Natuurlijk kun je voor de cursus heel goed de horoscooptekeningen van Astrodienst gebruiken, zoals in de inleiding op de Basiscursus wordt geadviseerd. Maar wil je het vak echt goed leren, dan is het heel nuttig zelf een horoscoopfiguur te tekenen. Je krijgt het vak dan letterlijk ‘in de vingers’. Het formulier waar deze link naartoe leidt, is een eigen ontwerp. Het is een vrij zwaar bestand, maar als je het eenmaal hebt gedownload naar je eigen computer, kun je het zo vaak afdrukken als je wilt en hoef je geen horoscoopformulieren te kopen.
Als je het te veel werk vindt, vul dan de horoscoopcirkel niet in, maar gebruik in ieder geval de tabellen om de cirkel heen!

Formulier 1: ingevuld voorbeeld.

Formulier 2: Hierop kun je allerlei informatie ordenen, bv.: hoe zijn de planeten verdeeld over de tekens en huizen. Dit soort informatie helpt je bij het interpreteren van de horoscoop.

Formulier 2: ingevuld voorbeeld.

2  De lessen van de Basiscursus

De lessen zijn allemaal flink bewerkt, daarom zijn de bestaande pdf's van les 1, 4 en 5 niet meer bruikbaar. Die van de lessen 2 en 3 kunnen nog wel even mee, dus die vind je hier alvast. Uiteindelijk komen van alle lessen, ook van het nieuwe onderdeel ‘Vóór je begint’, nieuwe pdf-bestanden beschikbaar.

Les 2: Bouwstenen van een horoscoop
Les 3: Zon, Maan, ASC & MC

3  Bij de opdrachten van de Basiscursus

Artikel van Skepsis

4  Lettertypen

Wanneer je wilt schrijven over astrologie, of een presentatie maken, dan is het fijn om een font te hebben met de astrologische tekens. Op RadixPro van Jan Kampherbeek is dat beschikbaar: EnigmaAstrology. Je kunt het gratis downloaden, compleet met een instructie hoe je het op je eigen computer installeert en hoe je ermee kunt werken. Er zit ook een duidelijk overzicht van de indeling bij. De tekens zijn duidelijk en mooi strak, en de indeling is zo logisch dat je binnen de kortste keren weet waar welk teken op je toetsenbord is te vinden. Ik ga successievelijk alle symbolen die ik in 2004 nog als plaatjes op de website heb moeten opnemen, vervangen door EnigmaAstrology.


Fokkelien von Meyenfeldt ©  1995-2015

Links

Op deze site

Organisaties

 • ASAS: de Astrologische Associatie, vakvereniging voor astrologen
 • AVN: Astrologische Vakvereniging Nederland
 • NVWOA: Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie
 • WVA: Werkgemeenschap van Astrologen

Software & service

Hier alleen links naar bijzondere Nederlandse sites:

 • Planetdance: astrologieprogramma, gratis voor de PC, €3 voor Android mobiele apparatuur in de Google Playstore
 • Newcomb: astrologieprogramma van Johan Ligteneigen
 • RadixPro: website van Jan Kampherbeek, met astronomische formules voor astrologen, het huizenproject (zie ook Artikelen op deze site), downloads (een mooi astrologiefont!), Enigma (zijn astrologieprogramma in ontwikkeling) en astrologische boeken.

Boeken en uitgevers

Online diensten

 • Astrodienst: alle mogelijke ondersteuning voor astrologen, biedt tevens interessante informatie voor mensen zonder astrologische kennis


Home | NAAR BOVEN | sitemapLaatste versie: maandag 19 oktober 2020