logo fokkelien

 AstroCursus

12 portretten


Toelichting

De tabel hieronder geeft een overzicht van de inhoud van de 12 portretten. Je kunt op de blauw gekleurde tekst klikken om bij het desbetreffende item te komen (een viertal, een teken, een niet astrologische benadering). Daarbij gaan we uit van de verschillende manieren waarop de dierenriemtekens in groepen worden verdeeld:

element Viertal 1 Viertal 2 Viertal 3 polariteit
VUUR Ram Leeuw Boogschutter +
AARDE Stier Maagd Steenbok -
LUCHT Tweelingen Weegschaal Waterman +
WATER Kreeft Schorpioen Vissen -
  Belbin    De Haas Belbin    De Haas Belbin    De Haas  
Niet astrologische benaderingen: Belbin en De Haas toegepast op de viertallen

Hoofd Vast Beweeglijk

  1. Om te beginnen onderscheiden we drie viertallen, groepen van vier tekens in de volgorde waarin ze aan de hemel staan. In ieder viertal is één teken van elk element vertegenwoordigd. De basis van ieder portret wordt gevormd door een karakteristiek van de rol en plaats in het viertal waarvan het teken in kwestie deel uitmaakt.
  2. Een tweede indeling is die in vier elementen: Vuur, Aarde, Lucht, Water.
  3. Hierop sluiten de polariteiten aan: - en +. Dit onderscheid houdt geen waardeoordeel in, maar gaat over pool en tegenpool, denk aan magnetische of elektrische polen.
  4. Dan zijn er de drie kwaliteiten: Hoofd, Vast, Beweeglijk. Deze zijn in de tabel door een kleur aangegeven; je vindt ze ook terug in de kop van ieder viertal. Wil je weten wat een bepaald element, bijvoorbeeld Vuur, of een bepaalde kwaliteit inhoudt, bijvoorbeeld Vast, klik dan op het teken waarop beide typeringen van toepassing zijn, dus Leeuw. Direct na het Signalement wordt het element Vuur getypeerd in combinatie met de kwaliteit Vast.
  5. En ten slotte: hoe verhouden de astrologische types zich tot typeringen vanuit de psychologische hoek? We bekijken hier twee benaderingen, die van Belbin en die van De Haas.

Hoe gebruiken?

Als je meer wilt weten over een bepaald dierenriemteken, lees dan eerst de beschrijving van het viertal waarin het thuishoort en daarna het portret zelf.

De viertallen

De viertallen worden volgens een vaste opzet beschreven, en wel als volgt:

  • Astrologische benadering
  • Teamrollen Belbin
  • Teammodel De Haas

De portretten

Elk portret begint met een beschrijving van het element en de kwaliteit van het teken in kwestie. Dan volgt een karakteristiek van het teken zelf. Een overzicht van bekende personen die onder het sterrenbeeld in kwestie zijn geboren sluit het portret af.Fokkelien von Meyenfeldt ©  1995-2015

12 portretten

Overzicht inhoud

N.B.: Deze kolom biedt een overzicht van de indelingen die in de ‘12 portretten’ aan de orde komen, maar alleen de viertallen zijn links.
Wil je direct naar de beschrijving van een teken of naar de psychologische benaderingen, gebruik dan de tabel hiernaast: dat is de echte inhoudsopgave. Deze staat ook steeds aan de kop van ieder viertal.

Viertallen

De viertallen worden hier geportretteerd als bouwers: hoe werken ze samen aan de grondige verbouwing van een huis?

Eerste viertal
1  2  3  4
Ram - Stier - Tweelingen - Kreeft

Tweede viertal
5  6  7  8
Leeuw - Maagd - Weegschaal - Schorpioen

Derde viertal
9  0  -  =
Boogschutter - Steenbok - Waterman - Vissen

Elementen & polariteiten
Vuur / Extra:
Aarde / Intro:
Lucht / Extra:
Water / Intro:
1  5  9
2  6  0
3  7  -
4  9  =
Kwaliteiten
Hoofd:
Vast:
Beweeglijk:
1  4  7  0
2  5  8  -
3  6  9  =
Psychologische benaderingen

Belbin
De Haas

Home | NAAR BOVEN | sitemap

Laatste versie: vrijdag 16 oktober 2020