AstroCursus


Artikelen

Hoe meer ik bezig ben met AstroCursus, hoe duidelijker bepaalde dingen me worden, maar ook hoe meer vragen er bij me opkomen. In deze rubriek vind je links naar artikelen van mijzelf, maar ook van enkele andere astrologen. Ze vormen een aanvulling op het cursusmateriaal.
Wat mijn artikelen betreft, behalve in de bijdragen over de geschiedenis van de astrologie gaat het om ideeën die nog niet helemaal zijn uitgekristalliseerd, vragen die ik daarom ‘in de groep’ gooi. Het gaat om observaties, waarnemingen die me opvallen, maar die niet verder zijn uitgewerkt.
Artikelen van andere astrologen gaan over onderwerpen die ik belangrijk en interessant vind, en dus graag verder wil delen.

Astrologie & astronomie

Astrologie & wetenschap c.q. onderzoek

Duiden

 • Horoscoopduiding in fasen: de 10 ‘planeten’ in tekens & huizen (2015). (Bewerking en uitbreiding van Planeten in tekens & huizen (2006).)
  Het duiden van een horoscoop is gecompliceerd, alleen al doordat er zeer veel factoren meespelen. Daarom is het belangrijk de duiding in fasen aan te pakken. In dit artikel laat ik zien hoe alleen al de verdeling van planeten over tekens en huizen een bruikbaar beeld van de geborene geeft, dat er bijvoorbeeld thema’s naar voren komen die je in een latere fase kunt uitdiepen.

Geschiedenis van de astrologie

Over dit onderwerp zijn vijf artikelen geschreven, die echter nog klaargemaakt moeten worden voor presentatie op deze site.

Huizensystemen

 • Béatrice Boucher, Geschiedenis van de onderschepte tekens.
  Dit artikel is het eerste deel uit een lessenpakket van deze Arnhemse astrologe. Ze schrijft hierin over een fenomeen dat in de Basiscursus niet aan de orde komt, nl. de onderschepte tekens. Dat is voor haar de aanleiding om de vele verschillende huizensystemen die er bestaan eens uitvoerig onder de loep te nemen. Een mooi, duidelijk verhaal over een belangrijk onderwerp.
 • Jan Kampherbeek, Planeten, tekens en huizen.
  Kampherbeek is programmeur en astroloog. Dit artikel bevat veel historische informatie en geeft onder meer inzicht in de astronomische principes achter de astrologische symboliek. En dat helpt weer bij een verantwoorde duiding.

Fokkelien von Meyenfeldt ©  1995-2015

 Planeetstanden nu

Links

Op deze site

Organisaties

 • ASAS: de Astrologische Associatie, vakvereniging voor astrologen
 • Astron: Astrologische Vereniging Oost-Nederland
 • NVWOA: Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie

Software

Hier alleen links naar minder bekende Nederlandse sofware:

Boeken en uitgevers

Online diensten

 • Astrodienst: alle mogelijke ondersteuning voor astrologen, biedt tevens interessante informatie voor mensen zonder astrologische kennis


Home | NAAR BOVEN | sitemapLaatste versie: vrijdag 09 december 2016